Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ !!! Philippines, Vietnam press China over South China Sea activities


 26 Μαρ 2021

 

Φιλιππίνες και Βιετνάμ πιέζουν την Κίνα για τις δραστηριότητες της Νότιας Κίνας

aljazeera.com

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte εξέφρασε «ανησυχία» στον πρεσβευτή της Κίνας για τα κινεζικά πλοία που μαζεύονται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, καθώς το Βιετνάμ προέτρεψε το Πεκίνο να σεβαστεί τη θαλάσσια κυριαρχία του.

Οι διεθνείς ανησυχίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες για αυτό που οι Φιλιππίνες περιέγραψαν ως «σμήνη και απειλητική παρουσία» περισσότερων από 200 σκαφών που πιστεύει ότι αποτελούν μέρος της ναυτικής πολιτοφυλακής της Κίνας.

Οι ΗΠΑ τονίζουν την υποστήριξη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας εν μέσω της «πίεσης» της Κίνας

Δύο αεροπορικές ομάδες των ΗΠΑ πραγματοποιούν ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Τα σκάφη αγκυροβόλησαν στον ύφαλο Whitsun μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των 200 μιλίων της Μανίλα (ΑΟΖ), όπως ορίζεται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και υποστηρίζονται από ένα διεθνές δικαστήριο στη Χάγη.

«Ο πρόεδρος είπε ότι ανησυχούμε πραγματικά. Κάθε χώρα θα ανησυχεί με αυτόν τον αριθμό πλοίων », δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Duterte, Harry Roque.

Ο Ντάττερ πιέζεται να πάρει ισχυρότερη στάση ενάντια στο Πεκίνο εν μέσω μιας ξεχωριστής αποκάλυψης της «σημαντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας» από την Κίνα σε ένα τεχνητό νησί χτισμένο πάνω από τον Subi Reef, επίσης εντός της ΑΟΖ των Φιλιππίνων.

«Ο όγκος των αλλαγών είναι σημαντικός και μπορεί να υποδηλώνει τις πρώτες φάσεις της μεγάλης κατασκευής στον Subi Reef», σύμφωνα με την Simularity, μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ που μελέτησε δορυφορικές εικόνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

 

Ο Teodoro Locsin Jr, γραμματέας εξωτερικών των Φιλιππίνων, έγραψε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή ρωτώντας αν τα κινεζικά σκάφη στη Νότια Κίνα ήταν «αλιευτικός στόλος» ή μέρος «επιχείρησης βυθοκόρησης».

Ο συνταξιούχος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αντόνιο Κάρπιου, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, εξέφρασε επίσης τον συναγερμό λέγοντας ότι οι Φιλιππινέζοι πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» των κινεζικών δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι «προαύλιο στην κατοχή» και την ανάπτυξη μιας ναυτικής βάσης.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα ότι τώρα θα αρχίσουν να ισχυρίζονται, βασιζόμενοι στον Τζούλιαν Φελίπε Ρεφ όπως ακριβώς έκαναν στο Mischief Reef», ανέφερε το ABS-CBN News Channel, λέγοντας, χρησιμοποιώντας το όνομα που είχαν οι Φιλιππινέζοι για το Whitsun Reef.

Το 1995, η Κίνα άρχισε επίσης να κατασκευάζει καταφύγιο ψαρέματος στο Mischief Reef, μόνο για να επεκτείνει την εγκατάσταση και να ανακτήσει τη γη – μετατρέποντάς την σε μεγαλύτερη ναυτική και αεροπορική βάση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ανταγωνιστικές αξιώσεις

Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Κίνα και το Βιετνάμ έχουν ανταγωνιστικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσω των οποίων περνά τουλάχιστον 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσιου εμπορίου.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη θάλασσα υπό την αμφιλεγόμενη «γραμμή εννέα παύλων», την οποία απέρριψε το δικαστήριο.

Ο Ροκ είπε ότι ο Ντάττερ επιβεβαίωσε στον πρέσβη της Κίνας, Χουάνγκ Σιλιάν, ότι οι Φιλιππίνες είχαν κερδίσει μια υπόθεση διαιτησίας ορόσημο το 2016, η οποία κατέστησε σαφές τα κυριαρχικά δικαιώματά της εν μέσω ανταγωνιστικών ισχυρισμών της Κίνας.

Η ναυτιλιακή επιθετικότητα της Κίνας έβαλε τον Ντάττερ σε αδέξια θέση καθ ‘όλη τη διάρκεια της προεδρίας του λόγω της αμφιλεγόμενης αγκαλιάς του στο Πεκίνο και της απροθυμίας του να μιλήσει εναντίον της χώρας.

Αντίθετα, κατηγόρησε τους στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δημιουργούν συγκρούσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση του Ντουτέρτε.

Την Τετάρτη, ανέφερε ότι τα σκάφη στο Whitsun Reef ήταν ψαρόβαρκες που καταφεύγουν σε τραχιά θάλασσα. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων ανέφερε ότι ο αμυντικός προστάτης της Κίνας αρνήθηκε ότι υπήρχε πολιτοφυλακή.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ Le Thi Thu Hang δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κινεζικά σκάφη στον ύφαλο, το οποίο το Ανόι αποκαλεί Da Ba Dau, παραβίασε την κυριαρχία του.

«Το Βιετνάμ ζητά από την Κίνα να σταματήσει αυτήν την παραβίαση και να σεβαστεί την κυριαρχία του Βιετνάμ», δήλωσε ο Χανγκ σε τακτική ενημέρωση.

Ένα βιετναμέζικο σκάφος ακτοφυλακής θα μπορούσε να δει αγκυροβολημένο κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που δημοσιεύθηκαν από τον ιστότοπο Marine Traffic.

Ο Χανγκ είπε ότι η ακτοφυλακή του Βιετνάμ «ασκούσε τα καθήκοντά της όπως ρυθμίζεται από νόμους», συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου.

………………………………………………………………………

 

 

 






ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ (ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ):Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ συνεχίστε την ανάγνωση: https://naysika.blogspot.com/2020/07/e.syellinonsyneleysisanaggeliaartemissorras.html

 
Ε.ΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:




  Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ : https://e-sy.gr/


 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://politikosforeas.e-sy.gr/wp-content/uploads/idritiki-diakirixi-forea.pdf
 
 
 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea 



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015-1-1.pdf



 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf    

Δεν υπάρχουν σχόλια