Ζάκυνθος: Σπέρνουν ανεμογεννήτριες… Νύχτα… τις κατέβασαν – Προωθείτε Αιολικό Πάρκο στον Λίβα (βίντεο)
«Εχουν μεγάλη ζήτηση και γίνεται συζήτηση» τα Ορεινά της Ζακύνθου τα τελευταία χρόνια, ως φαίνεται. Τελευταίο επεισόδιο, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί, στη θέση «Λίβας» του όρους Βραχίονας (με ύψος μόλις 758 μέτρα), ως κατάληξη μιας ιστορίας που είχε ξεκινήσει από το 2006!
Όπως διαβάζουμε στο εκτενές ρεπορτάζ του Σπύρου Καμπιώτη, εκδότη της εφημερίδας «Ημέρα Ζακύνθου» (Φωτ. 1), «Το βράδυ του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου [2021], οχηματαγωγό πλοίο τύπου “παντόφλα” μετέφερε φορτηγά οχήματα φορτωμένα με εξαρτήματα ανεμογεννητριών. Ολα υπό άκρα μυστικότητα! Συνοδεία της Αστυνομίας. Προφανώς, επειδή τα συμφέροντα (τα οποία διατηρούν και κυβερνητικές άκρες) φοβούνται τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας… […] Οι εγκρίσεις σαφώς πάρθηκαν με γνωστούς τρόπους… Οι υπογραφές επί αείμνηστου Νιοτόπουλου ξέραμε ότι δεν έπεφταν…»
Όταν η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 25.09.2021, όπου συζητήθηκε το θέμα του αιολικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 2,4 MW στον «Λίβα», ρώτησε, μεταξύ άλλων, «αν έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια για τους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης εγκατάστασης και για το αν συνοδεύουν την εγκατάσταση τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα», ο αντιπεριφ. Περιβάλλοντος Σπ. Ιωάννου απάντησε: «Είμαστε ενημερωμένοι και βεβαίως το παρακολουθούμε παρόλο που δεν έχουμε την αρμοδιότητα. […] Η Ε.Ε. τηρεί το αυστηρότερο περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο από όλα τα κράτη στον πλανήτη. Επομένως η όποια εγκατάσταση γίνεται σε αυτές τις περιοχές, γίνεται υπό την έγκριση πολλών υπηρεσιών». Όλα καλά κι όλα ωραία, δηλαδή, στη χώρα που μη δει περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο, αμέσως να το εφαρμόσει!
Στην «Ημέρα Ζακύνθου» διαβάζουμε επίσης ότι «οι κάτοικοι μιλούν για οικολογική καταστροφή, αφού, εκτός από τον ΧΥΤΥ, ο “Λίβας” θα επιβαρυνθεί και με τις ανεμογεννήτριες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή (χλωρίδα, πανίδα, πλημμυρικά φαινόμενα κ.ά.)». Η ζακυνθινή κοινωνία δεν ρωτήθηκε για τίποτα από όλα αυτά που γίνονται ερήμην της.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο ονομάζεται Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε. και ο εκπρόσωπός της, Γεράσιμος Γεωργούλης, έστειλε στην εφημερίδα «Ημέρα Ζακύνθου» μια επιστολή με αφορμή τα ρεπορτάζ για το θέμα, όπου έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι έχει λάβει άδειες από όλες τις δημόσιες Αρχές και ότι «Η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού γίνεται σε χώρο όπου δεν είναι δυνατή άλλη χρήση λόγω γειτνίασης με το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ζακύνθου. Δημιουργεί θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Από τη λειτουργία του αιολικού σταθμού θα αποδίδεται στην τοπική κοινωνία το 3% του εσόδου από την παραγόμενη ενέργεια. Ενισχύεται η ενεργειακή αυτονομία του νησιού στην περίπτωση προβλημάτων της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα».
…και θερίζουν κέρδη
Ζωηρή και εμπεριστατωμένη απάντηση σε όσα ανέφερε η επιστολή της εταιρείας έδωσε ο ίδιος ο Σπ. Καμπιώτης (βλ. https://www.imerazante.gr/2021/12/07/274936), εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με τη Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε. και τους μετόχους της (παρεμπιπτόντως, ο τίτλος αυτού του άρθρου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «Όλα μπερδεύονται γλυκά»):
• Στις 09.07.2013, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την απόφαση 333/2013 (Φωτ. 2), δίνει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε. (έδρα: Τάκη Καβαλιεράτου 7, Κηφισιά) στη θέση «Κακαβούλι» στις Βολίμες (κοντά στην περιοχή Κορίθι), της οποίας μέτοχοι είναι η ENECO Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (έδρα: Τάκη Καβαλιεράτου 7, Κηφισιά) με 70% (με μοναδικό εταίρο τον Θεόδωρο Σιετή) και ο Απόστολος Φραγκούλης με 30%. Ας κρατήσουμε αυτά τα δύο ονόματα.
• Στις 10.09.2013, αφότου είχε εκδοθεί η άδεια από τη ΡΑΕ δηλαδή, ο τότε αντιπεριφ. Ζακύνθου, αείμνηστος Διονύσης Μυλωνάς, ενημερώνεται με έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας για την υπόθεση και παρατηρεί ότι «υπάρχει ένα εξαιρετικά χαλαρό θεσμικό πλαίσιο, αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να ενημερωθούν!». Μάλιστα, ανταλλάσσει επιστολές με τη Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε. (Φωτ. 3-4). Τελικά, σε συνεδρίασή της (απόφαση 172-19/07.10.2013), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απορρίπτει «τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση “Κακαβούλι” Π.Ε. Ζακύνθου και ζητά νομοθετική ρύθμιση με την οποία τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των αιολικών πάρκων».
• Στις 07.05.2014, υπογράφεται το συμβόλαιο της παράνομης αγοραπωλησίας 14.500 στρ. πάνω από το «Ναυάγιο» μεταξύ του Γεωργίου Χάρου και της μεσιτικής εταιρείας Pimana S.A. Ας το κρατήσουμε κι αυτό το όνομα.
• Στις 05.06.2014, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εγκρίνει επιχορήγηση των επενδυτικών σχεδίων της Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε. (Φωτ. 5-6) «συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 3.273.149 ευρώ. Η συνολική ενίσχυση ανέρχεται σε 1.636.149 ευρώ, ήτοι το 50% του ενισχυόμενου κόστους». Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία έως τώρα, πού βρίσκονται άραγε αυτά τα χρήματα, οέο; Τα δώσανε; Τα πήρανε; Θα πάρουν κι άλλα τώρα;
• Στις 12.03.2020, η ΡΑΕ (απόφαση 575/2020) εγκρίνει την αλλαγή της θέσης εγκατάστασης του αιολικού πάρκου από τη θέση «Κακαβούλι» στη θέση «Λίβας» και στις 10.11.2020 το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Στις 03.12.2020 η Δ/νση Δασών Ζακύνθου (δασάρχης Δημήτρης Σκαλτσογιάννης) «εγκρίνει τη γεωτεχνική έρευνα-γεωτρήσεις της Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε. σε δασική και αναδασωτέα έκταση στη θέση “Λίβας” του όρους Βραχίονας» και στις 27.04.2021 εγκρίνει «την επέμβαση σε δασική και αναδασωτέα έκταση 12.561 τ.μ. με αντάλλαγμα χρήσης 3.509,73 ευρώ». Σημειωτέον, ο εν λόγω δασάρχης κατηγορείται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (1679/2020) για κακουργήματα εξαιτίας ζημίας που έχει προκαλέσει στο ελληνικό Δημόσιο.
Προτού συνεχίσουμε, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι μας προκαλούν θαυμασμό οι εργατικοί άνθρωποι. Στην προκειμένη περίπτωση οι Θεόδωρος Σιετής, Απόστολος Φραγκούλης, Γεράσιμος Γεωργούλης, οι μέτοχοι της Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε., οι οποίοι τυγχάνουν εκτός των άλλων μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Τεχνολογικής Ανεμος Α.Ε. (Φωτ. 8-9), που ανήκει στον όμιλο της εταιρείας Ελλάκτωρ, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ευθύμιος Μπουλούτας, πρόεδρος της Ηλέκτωρ Α.Ε. και της Άκτωρ Παραχωρήσεις, που συμμετέχουν με μεγάλο ποσοστό στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων, ο οποίος στις 24.12.2020 έγινε μέλος του Δ.Σ. της Pimana S.A., η οποία τώρα έχει έδρα τις Παρθένους Νήσους.
Γιατί ο λαλίστατος κατά τα άλλα βουλευτής Ζακύνθου, ο οποίος «κατόπιν ενεργειών» του θα διαμόρφωνε μέχρι και τη Ναυάγιο Α.Ε., δεν έχει βγάλει άχνα; Σε ποιον ανήκει η έκταση που πουλήθηκε; Υπάρχει περίπτωση να έχει καταπατηθεί από την περιουσία κάποιας ιεράς μονής; (Ο δασάρχης έχει βεβαρημένο παρελθόν με τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων.) Γιατί άλλαξε τόσο η προσέγγιση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε σχέση με το 2013; (Ε; Πες κι εσύ Ρόδη Κράτσα!) Μήπως γιατί μεσολάβησε η αγοραπωλησία στα Ορεινά το 2014; Γιατί ο Δήμος Ζακύνθου καθεύδει; Γιατί δεν σταματάω πια τις ερωτήσεις, αφού απάντηση δεν θα πάρω;
ΥΓ. Γεια σου Pimana με το μπαλέτο σου!
………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ …
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!!!